Ανακοινώσεις


    • Σε αυτή την ενότητα θα αναρτούμε νέα και αλλαγές του site, για το μέλλον της Σχολής, καθώς και διακρίσεις φοιτητών/ αποφοίτων ΣΕΜΦΕ. 


Φωτογραφίες από Ετήσια Συνάντηση Αποφοίτων ΣΕΜΦΕ 2019

αναρτήθηκε στις 4 Ιαν 2019, 3:34 π.μ. από το χρήστη SEMFE Alumni   [ ενημερώθηκε 4 Ιαν 2019, 3:46 π.μ. ]

Αναρτήσαμε διάφορες φωτογραφίες στο FB group και στο LinkedIn group. Καλή Χρονιά, να είμαστε καλά και του χρόνου!

Ετήσια Συνάντηση & Κοπή πίτας 2019

αναρτήθηκε στις 20 Δεκ 2018, 2:19 μ.μ. από το χρήστη Konstantinos I. Stouras   [ ενημερώθηκε 20 Δεκ 2018, 2:20 μ.μ. ]

Ελπίζουμε να σας δούμε όλες και όλους στην ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ & ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ, 3 Ιανουαρίου στις 20:00 στο Minnie the Moocher! RSVP έως 28 Δεκεμβρίου. XO^3


Ανακοίνωση του Συλλόγου Διπλωματούχων ΣΕΜΦΕ σχετικά με το θέμα της ένταξης των αποφοίτων στο ΤΕΕ (Δεκέμβριος 2018)

αναρτήθηκε στις 14 Δεκ 2018, 11:43 π.μ. από το χρήστη Λευτέρης Ελμαλής   [ ενημερώθηκε 14 Δεκ 2018, 11:49 π.μ. ]

Αγαπητά μέλη,

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Τακτική Συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και στο επίκεντρο της θεματολογίας ήταν η ένταξη των διπλωματούχων της ΣΕΜΦΕ στο ΤΕΕ. Τέθηκε ξεκάθαρα απο το προεδρείο της Αντιπροσωπείας ότι προϋπόθεση της συζήτησης ήταν η απόφαση για την ένταξη των διπλωματούχων σε νέα ειδικότητα και κανένας λόγος δεν θα γίνονταν για το περιεχόμενο σε υπο-ειδικότητες της ειδικότητας αυτής. Άλλωστε, η επίσημη ανάρτηση της Αντιπροσωπείας έκανε λόγο «για την ένταξη των Διπλωματούχων Μηχανικών της ΣΕΜΦΕ του Ε.Μ.Π. στο Τ.Ε.Ε., ως Μηχανικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικής (σε συμμόρφωση της Διοίκησης του Τ.Ε.Ε. προς την υπ’ αριθ. 4148/2015 Απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ» [πηγή]. Τονίστηκε δε τόσο από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Διπλωματούχων (και συμμετέχοντα στη δικαστική διεκδίκηση) κο Δ. Κάραλη όσο και από τον Κοσμήτορα της Σχολής κο Σ. Κουρκουλή ότι η νέα ειδικότητα θα αποτελεί αυτόνομη οντότητα μέσα στο ΤΕΕ. Η άποψη αυτή ήταν και η άποψη του Προεδρείου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, με αντίστοιχη εισήγηση προς το σώμα. Η Αντιπροσωπεία αποτελεί την “Γενική Συνέλευση” των αντιπροσώπων των μηχανικών και αριθμεί πάνω από 100 μέλη.


Η συντριπτική πλειοψηφία των τοποθετήσεων των μελών της Αντιπροσωπείας, τόσο σε ατομικό όσο και παραταξιακό επίπεδο ήταν θετική. Και όχι μονολεκτική, αλλά με επιστημονικά, κοινωνικά και τεχνικά επιχειρήματα. Αυτή τη φορά δια στόματος των ίδιων των αντιπροσώπων του ΤΕΕ.  Άλλωστε τόσα χρόνια ως διπλωματούχοι και ως Σύλλογος είχαμε εξαντλήσει με κάθε τρόπο (νομικά, ΣτΕ – συναντήσεις με μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, της Αντιπροσωπείας κ.α.) κάθε πιθανό αρνητικό αντίλογο και από ότι φαίνεται το αποτέλεσμα ήταν ώριμο.


Παρόλα αυτά όμως, και ύστερα από πολύωρη και εξοντωτική συζήτηση κι αφού η διάθεση των αντιπροσώπων ήταν ρητά υπέρ της ένταξής μας, αργά το απόγευμα του Σαββάτου τέθηκε ένα νέο διαδικαστικού τύπου θέμα (κόντρα στην εισήγηση του Προέδρου της Αντιπροσωπείας), σύμφωνα με το οποίο τα μέλη της Αντιπροσωπείας θα έπαιρναν την απόφαση σε επόμενη συνεδρίαση, αφού θα έχουν προστεθεί κάποιες νέες παράμετροι. Υπήρξε αντίδραση από το σώμα για το ανώφελο της πρότασης, αφού μπορούσε καθ’ όλα (και ανεξάρτητα) να παρθεί απόφαση για τη ΣΕΜΦΕ εκείνη τη μέρα. Τελικά επικράτησε οριακά (με ψηφοφορία) η διαδικαστική πρόταση.


Επιπρόσθετα, να επισημάνουμε ότι μέχρι τώρα οι προϋποθέσεις για την ένταξή στο ΤΕΕ ήταν βάσει της Συνόδου Πρυτάνεων Πολυτεχνικών Σχολών (Χανιά 9/6/2009), μεταξύ άλλων, οι εξής:

  1. Το πρόγραμμα σπουδών να έχει τη δομή που έχει καθιερωθεί στην Ευρώπη για τα Τμήματα Μηχανικών.

  2. Η διάρκεια σπουδών να είναι 10 εξάμηνα και να περιλαμβάνεται η εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας σε αντικείμενο συναφές με τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος.

  3. Τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία εκλέγονται μέλη ΔΕΠ, να είναι αντικείμενα μηχανικού και στην πλειοψηφία τους να είναι μηχανικοί στο βασικό πτυχίο. Τα μέλη ΔΕΠ που δεν έχουν βασικό δίπλωμα μηχανικού, θα πρέπει να έχουν μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό σε συναφές αντικείμενο με τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος.

  4. Οργανωμένα και εξοπλισμένα εργαστήρια, στα οποία θα εκπαιδεύονται οι φοιτητές στα μαθήματα μηχανικού.

  5. Να ενθαρρύνονται οι φοιτητές να συμμετέχουν σε πρακτική άσκηση, την οποία οργανώνει το Τμήμα, προκειμένου οι φοιτητές να απασχολούνται σε βιομηχανικές μονάδες, εταιρείες και επιχειρήσεις με αντικείμενα συναφή με τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος.

  6. Να εντάσσεται σε ήδη θεσμοθετημένη Πολυτεχνική Σχολή.


τις οποίες και πληροί η Σχολή μας.


Το ΤΕΕ με αυτή την απόφαση συνεχίζει να αναβάλει και να καθυστερεί αδικαιολόγητα την αναπόφευκτη πια ένταξη των διπλωματούχων μας σε αυτό. Η αντιμετώπιση αυτή όσο ο χρόνος περνάει εκθέτει όλο και περισσότερο τους υπαίτιους. Τη στιγμή μάλιστα που, δύο μήνες πριν, ο δικηγόρος του ΤΕΕ ζητούσε από την Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ παράταση μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη, ώστε το ΤΕΕ να έχει λύσει το θέμα. Μία σύγχρονη σχολή του ΕΜΠ όπως η ΣΕΜΦΕ θα έπρεπε ως πολυτεχνική να έχει από την επόμενη ημέρα της ιδρύσεώς της de facto δικαιώματα για τους διπλωματούχους της στο ΤΕΕ. Δυστυχώς, ακούστηκε και το επιχείρημα (εν έτει 2018) «και οι Χημικοί Μηχανικοί έκαναν 17 χρόνια να αποκτήσουν δικαιώματα». Τέτοιες διατυπώσεις είναι τουλάχιστον γραφικές αν όχι ανεύθυνες.


Ας αναλάβουν επιτέλους κάποια στιγμή όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν.


Εμείς, καλούμε όλους τους συναδέλφους να δυναμώσουν το Σύλλογό μας ώστε όλοι μαζί να δώσουμε τις μάχες που έρχονται, και να συνεχίσουμε τη συστηματική δουλειά για την αναβάθμιση του πτυχίου μας.

Το ΔΣ του Συλλόγου Διπλωματούχων ΣΕΜΦΕ


15 & Σύλλογος Υποχρεώνουν το ΤΕΕ Για Απόφαση

αναρτήθηκε στις 18 Νοε 2018, 1:36 μ.μ. από το χρήστη Dimitrios Karalis   [ ενημερώθηκε 19 Νοε 2018, 1:24 π.μ.από Konstantinos I. Stouras ]

Το ΤΕΕ, βάσει της απόφασης του ΣτΕ και της τελευταίας διορίας που δόθηκε κατόπιν παράκλησης του δικηγόρου του ΤΕΕ, υποχρεούται μέχρι την 8η Δεκεμβρίου του 2018 να έχει απαντήσει εγγράφως στο ερώτημα των 15 αν εντάσσει ή όχι στα μητρώα του τους διπλωματούχους της ΣΕΜΦΕ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την πραγματικότητα ότι η “Κίνηση των 15” και η σταθερή παρουσία και πίεση του Συλλόγου προς τη σχολή και απέναντι στο ΤΕΕ αποτέλεσαν τον καταλύτη για την συμμόρφωση του ΤΕΕ, το οποίο 19 έτη δεν έλαβε ποτέ επίσημη θέση για το θέμα, ακόμα και ύστερα απο αιτήσεις εγγραφής αρκετών συναδέλφων στα μητρώα του όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η θέση του συλλόγου συνοψίζεται στην άμεση ένταξη των διπλωματούχων σε νέα ξεχωριστή αυτόνομη ειδικότητα Μηχανικού Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών σε ισοτιμία με τις υπόλοιπες ειδικότητες μηχανικών.

Αυτή την θέση θα προβάλλουμε με μαχητικότητα και παρρησία προς τα αρμόδια όργανα.

TEE updates - Συνεισφέρουμε 230€ για το δικαστικό αγώνα των 11 Αποφοίτων ΣΕΜΦΕ

αναρτήθηκε στις 11 Οκτ 2018, 4:46 π.μ. από το χρήστη Konstantinos I. Stouras   [ ενημερώθηκε 11 Οκτ 2018, 9:59 π.μ. ]

Αγαπητά μέλη, 

Σας ενημερώνουμε σχετικά με την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Διπλωματούχων ΣΕΜΦΕ να συνεισφέρει το ποσό των 230€ για τη συνέχιση του 8ετούς δικαστικού αγώνα διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας. 

Το ΤΕΕ δεν έχει ακόμα συμμορφωθεί στην απόφαση του ΣτΕ (2015) η οποία το υποχρεώνει να δώσει απάντηση στο αίτημα εγγραφής των διπλωματούχων ΣΕΜΦΕ στα μητρώα του. Η κωλυσιεργία του ΤΕΕ οδήγησε τους 11 ενάγοντες Απόφοιτους ΣΕΜΦΕ στην ενεργοποίηση της επιτροπής συμμόρφωσης του ΣτΕ τον Ιούλιο 2018. Πριν προχωρήσει το ΣτΕ έχει καλέσει τις δύο πλευρές να παραθέσουν τα επιχειρήματα τους. Όπως κάθε νομική πράξη, αυτό φέρει το σχετικό οικονομικό κόστος στους συμμετέχοντες το οποίο ανέρχεται στα 324.04€

Σημειώνουμε ότι το μέρος του ποσού αυτού το οποίο θα συνεισφέρουμε είναι το εναπομείναν αποθεματικό του ταμείου μας. Καθώς, όπως είναι γνωστό, τα έσοδα του Συλλόγου προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των μελών του, σας καλούμε να ανανεώσετε τη συνδρομή σας για το νέο έτος έγκαιρα. Επίσης, μπορείτε να καλέσετε και άλλους συναδέλφους να εγγραφούν στο σύλλογο ή να ενισχύσετε το ταμείο με τη μορφή δωρεάς.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη στήριξή σας.

Με τιμή,

Το ΔΣ

Μάστερ το πτυχίο ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ

αναρτήθηκε στις 21 Σεπ 2018, 2:25 μ.μ. από το χρήστη SEMFE Alumni

Ως μάστερ αναγνωρίζονται πλέον στην Ελλάδα τα πτυχία πενταετών σπουδών, δηλαδή των Πολυτεχνείων και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου. Η απόφαση ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των πολυτεχνείων και των γεωπονικών σχολών της χώρας, και των επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων τους, καθώς βοηθά τους πτυχιούχους για την αναβάθμισή τους στη διοικητική πυραμίδα του Δημοσίου. Επίσης, στην κλίμακα του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων οι κάτοχοι μάστερ ανεβαίνουν επίπεδο· από το 6 στο οποίο τοποθετούνται οι κάτοχοι πρώτου πτυχίου, στο 7. 

Επισυνάπτουμε ακολούθως το αντίστοιχο ΦΕΚ υπογραμμίζοντας την αναφόρα στη Σχολή μας.  

Αρχαιρεσίες Συλλόγου 2018 - Αποτελέσματα

αναρτήθηκε στις 29 Απρ 2018, 3:45 μ.μ. από το χρήστη Dimitrios Karalis   [ ενημερώθηκε 29 Απρ 2018, 4:04 μ.μ. ]

Την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 συγκλήθηκε το νέο ΔΣ το οποίο προέκυψε από τις εκλογές του Απριλίου, σε διευρυμένη σύνθεση, μαζί με τα αναπληρωματικά μέλη και εθελοντές αποφοίτους, όπου συζητήθηκε ο μελλοντικός σχεδιασμός των ενεργειών του Συλλόγου. Σε νεότερη ανακοίνωση θα ενημερωθείτε σχετικά με τις εξελίξεις που υπάρχουν.

Σας ενημερώνουμε ότι το νέο ΔΣ έχει συγκροτηθεί σε σώμα ως εξής:

Δημήτρης Κάραλης (Πρόεδρος)
Λευτέρης Ελμαλής (Αντιπρόεδρος)
Αριστούλα Σιμιτζή (Γραμματέας)
Σοφία Ευαγγελίδη (Ταμίας)
Ευάγγελος Αλμπάνης (Μέλος)

Αναπληρωματικά μέλη ΔΣ:
Κωνσταντίνος Στούρας
Ίριδα Αναστοπούλου
Ματθαίος Αντωνόπουλος

Ελεγκτική Επιτροπή:
Αστέριος Πάσχος
Μιλτιάδης Χασαπλαδάκης

Ευχαριστούμε την Εφορευτική Επιτροπή: Ευάγγελο Ρουμελιώτη, Τόλη Κωνσταντίνο και Μανιά Δημήτρη για την άψογη διενέργεια των αρχαιρεσιών.

Εκλογές και Γενική Συνέλευση Συλλόγου 2018

αναρτήθηκε στις 12 Μαρ 2018, 1:10 μ.μ. από το χρήστη Dimitrios Karalis   [ ενημερώθηκε 13 Μαρ 2018, 1:29 μ.μ.από Evangelos Almpanis ]

Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. της 11ης Μαρτίου του 2018 προκηρύσσονται οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου. Η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, στα πλαίσια της οποίας θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες θα λάβει χώρα στα γραφεία του Συλλόγου στα Νέα Κτίρια ΣΕΜΦΕ (κάτω όροφος δεξιά) στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου την Δευτέρα 26.3.2018 στις 18:00, αν υπάρξει απαρτία. Σε περίπτωση μη απαρτίας, η Γενική Συνέλευση και οι αρχαιρεσίες θα λάβουν χώρα τη Δευτέρα 2.4.2018 στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα, ανεξαρτήτως αριθμού παρόντων μελών, όπως ορίζει το Καταστατικό του Συλλόγου. Οι κάλπες ανοίγουν στις 18:00 και κλείνουν στις 21:00. 

Θέματα Γενικής Συνέλευσης:

Έγκριση οικονομικού απολογισμού ΔΣ
Έγκριση διοικητικού απολογισμού ΔΣ
Αρχαιρεσίες 2018

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν την υποψηφιότητά τους για το Διοικητικό Συμβούλιο ή την Ελεγκτική Επιτροπή στο e-mail του Συλλόγου gradsemfe@gmail.com, αναγράφοντας το ονοματεπώνυμο και τη χρονολογία κτήσης του πτυχίου ΣΕΜΦΕ το αργότερο μέχρι την 26η Μαρτίου ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00. Υποψήφιοι μπορούν να είναι μόνο οικονομικά τακτοποιημένα μέλη (οδηγίες πληρωμής).

Καλούμε όλα τα μέλη του συλλόγου να συμμετέχετε στην εκλογική διαδικασία για ένα αντιπροσωπευτικό αποτέλεσμα. 

Το Δ.Σ.

Επικείμενη Ένταξη της Σχολής μας στο ΤΕΕ

αναρτήθηκε στις 1 Μαρ 2018, 1:32 μ.μ. από το χρήστη Dimitrios Karalis   [ ενημερώθηκε 5 Μαρ 2018, 3:12 μ.μ.από SEMFE Alumni ]

        Ύστερα από μια μακροχρόνια δικαστική διεκδίκηση και με τις πολύχρονες συντονισμένες ενέργειες του Συλλόγου Διπλωματούχων ΣΕΜΦΕ έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι το ζήτημα οδεύει προς την τελική λύση του. Η τελική δικαίωση θα έρθει όταν θα έχουμε στα χέρια μας και τις επίσημες αποφάσεις του Τ.Ε.Ε.. Ο Σύλλογος Διπλωματούχων, συνεπής στην αδιάκοπη προσπάθεια γύρω από το ζήτημα αυτό θα είναι όπως πάντα ενεργά παρών (βλ. τελικές διαβουλεύσεις), όπως ήταν και μέχρι τώρα ο επισπεύδων σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να διασφαλίσει ότι η όποια λύση θα πατήσει πάνω στο κείμενο οδηγό που καταθέσαμε πριν δύο χρόνια (βλ. «Επιστολή Προς ΤΕΕ» / αρ.πρωτ.1438) στα όργανα του Τ.Ε.Ε.

      Ήρθαμε σε ευθεία ρήξη με συντεχνιακές και αρτηριοσκληρωτικές αντιλήψεις μέσα και έξω από την σχολή. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να το βάλλουμε κάτω. Ο λόγος που ξανασηκωνόμασταν όλο και πιο δυνατοί ήταν ότι βαθιά μέσα μας εξ αρχής γνωρίζαμε ότι μόνο εμείς, οι διπλωματούχοι, μπορούσαμε αυτόνομα, με αγώνα και σθένος, να κάμψουμε τις όποιες αντιστάσεις και να νικήσουμε.

       Η σημασία της ένταξής μας στο Τ.Ε.Ε. είναι τεράστια. Πρώτον, μας κατοχυρώνει στο κομμάτι συμμετοχής στους επόμενους κύκλους ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπου θα «τρέξουν» αρκετές διαδικασίες, στις οποίες ο διπλωματούχος της Σ.Ε.Μ.Φ.Ε. θα έχει αποτύπωμα και αναγνωρισμένα εργασιακά δικαιώματα. Δεύτερον, μας θέτει ενεργούς συμμέτοχους στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όπου θα μπορούμε να επικοινωνούμε τις νέες δυναμικές τάσεις της επιστήμης εκσυγχρονίζοντας και διευρύνοντας τον ρόλο του μηχανικού στην έρευνα και την ανάπτυξη. Τέλος, η σχολή θα αναβαθμιστεί αποκτώντας πλέον το κύρος που της αναλογεί μέσα στο ίδρυμα και αυτό θα έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στις βάσεις εισαγωγής και άρα στην ποιότητα των εισακτέων συναδέλφων μας.


Για το Σύλλογο,

το ΔΣ

Δημήτρης Κάραλης (Πρόεδρος)

Λευτέρης Ελμαλής (Αντιπρόεδρος)

Βαγγέλης Αλμπάνης (Γραμματέας)

Σοφία Ευαγγελίδη (Ταμίας)

Αριστούλα Σιμιτζή (Μέλος)

Κοπή πίτας 2018 - φωτογραφίες

αναρτήθηκε στις 28 Φεβ 2018, 12:02 μ.μ. από το χρήστη SEMFE Alumni   [ ενημερώθηκε 16 Μαρ 2018, 11:41 π.μ.από Dimitrios Karalis ]

Ευχαριστούμε θερμά όλα τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου που παρευρέθηκαν στην κοπή της πίτας για το 2018! 

Μέσα σε όλα πραγματοποιήθηκε και μια ουσιαστική και σημαντική συζήτηση σε θέματα που αφορούν τη Σχολή και τους διπλωματούχους. Σημαντικότατες εξελίξεις έρχονται σε πολλά επίπεδα και πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα! Εκτός από τα μέλη, μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Κοσμήτορας της Σχολής κ. Παναγιώτης Ψαράκος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας και καθηγητής μας κ. Αργύρης Φελούρης. Δείτε φωτογραφίες παρακάτω καθώς και στο FB group μας!


1-10 of 81