Ανακοινώσεις


    • Σε αυτή την ενότητα θα αναρτούμε νέα και αλλαγές του site, για το μέλλον της Σχολής, καθώς και διακρίσεις φοιτητών/ αποφοίτων ΣΕΜΦΕ. 


Τελετή απονομής διπλωμάτων 2019

αναρτήθηκε στις 4 Ιουλ 2019, 11:41 π.μ. από το χρήστη Λευτέρης Ελμαλής

Την Τρίτη 3 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η απονομή διπλωμάτων στους νέους απόφοιτους της ΣΕΜΦΕ. Χαιρετισμό απηύθυναν κατά σειρά ο αν. πρύτανης καθηγητής κ. Μαρίνος Κάβουρας, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων κ. Λευτέρης Ελμαλής και ο Κοσμήτορας της Σχολής καθηγητής κ. Σταύρος Κουρκουλής.  
Ο κ. Ελμαλής στάθηκε στην τελευταία επίτευξη του Συλλόγου με την εισαγωγή των διπλωματούχων μας στο ΤΕΕ και ανέφερε την αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των φορέων (Σύλλογος-ΤΕΕ-Σχολή) για την ομαλή ένταξη των διπλωματούχων σε ειδικότητες. 
Επιπρόσθετα, κάλεσε όλους τους διπλωματούχους να στηρίξουν το Σύλλογο είτε οικονομικά και να γίνουν μέλη, είτε με την παρουσία τους στις δραστηριότητες του Συλλόγου έτσι ώστε να κρατηθεί «ζεστό» και ενεργό το δίκτυο των αποφοίτων που απασχολούνται στην χώρα και στο εξωτερικό. 
Το δίπλωμά μας αποκτά όλο και περισσότερη βαρύτητα αφού για πρώτη φορά φέτος επάνω στον πάπυρο υπήρχε η επιγραφή Integrated Master ως αναγνώριση του 5ου έτους σπουδών μας. Είναι γεγονός πως οι ΣΕΜΦίτες κερδίζουμε όλο και περισσότερο μερίδιο στην απαιτητική αγορά εργασίας, οι εξελίξεις τρέχουν και το έργο του Συλλόγου να ανοίγει όλο και περισσότερες πόρτες στους απόφοιτους συνεχίζεται ακάθεκτα.

Επαναληπτική Γ.Σ. Μάιος 2019

αναρτήθηκε στις 14 Μαΐ 2019, 11:47 π.μ. από το χρήστη Konstantinos I. Stouras   [ ενημερώθηκε 14 Μαΐ 2019, 11:47 π.μ. ]

Ο Σύλλογος Διπλωματούχων ΣΕΜΦΕ καλεί τα μέλη του στην επαναληπτική Γ.Σ., λόγω έλλειψης απαρτίας της προηγούμενης Γ.Σ., την Τετάρτη 15/5/2019 στις 18:30 στην αίθουσα 103 στα Νέα Κτίρια ΣΕΜΦΕ.

Ελπίζουμε να σας δούμε όλους εκεί!
Το Δ.Σ.

Γενική Συνέλευση Συλλόγου Διπλωματούχων ΣΕΜΦΕ - 8 Μαϊου 2019

αναρτήθηκε στις 25 Απρ 2019, 12:38 μ.μ. από το χρήστη Dimitrios Karalis   [ ενημερώθηκε 25 Απρ 2019, 1:06 μ.μ. ]

Απαντώντας στις τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις για το καθεστώς αναγνώρισης των διπλωματούχων μας μέσα στο ΤΕΕ, ο Σύλλογος καλεί τα μέλη σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 8 Μαϊου στις 18:30 στην Αίθουσα 103 στα νέα κτίρια ΣΕΜΦΕ.

Στη συνέλευση θα ενημερώσουμε και ενωτικά θα αποφασίσουμε για τις επόμενες ενέργειές μας. 

Στη συνέλευση θα γίνει κι ο οικονομικός απολογισμός για το προηγούμενο έτος.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οτιδήποτε σας απασχολεί επί του θέματος.

Εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου,
Κάραλης Δημήτριος (Πρόεδρος)
Ελμαλής Ελευθέριος (Αντιπρόεδρος) 
Αλμπάνης Ευάγγελος (Γενικός Γραμματέας) 
Ευαγγελίδη Σοφία (Ταμίας) 
Κωνσταντίνος Στούρας (Μέλος)

Κατάρριψη Πρότασης Διοικούσας - 13/4/2019

αναρτήθηκε στις 25 Απρ 2019, 12:05 μ.μ. από το χρήστη Dimitrios Karalis   [ ενημερώθηκε 25 Απρ 2019, 12:18 μ.μ. ]

Την 13η Απριλίου του 2019 συγκλήθηκε η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ με βασικό θέμα την απόφαση-πρόταση της Διοικούσας ΤΕΕ για το καθεστώς ένταξης των διπλωματούχων της σχολής σε ειδικότητες.

Ο Σύλλογος Διπλωματούχων ζήτησε να τοποθετηθεί επί της απόφασης-εισήγησης Στασινού. Κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης εκπλαγήκαμε όταν ακούσαμε το Προεδρείο να συντάσσεται με την πρόταση Στασινού (βλ. σχετική ανακοίνωση). Θυμίζουμε ότι, σε προηγούμενη συνεδρίαση, το Προεδρείο είχε εισηγηθεί τη δημιουργία νέας ειδικότητας Μηχανικών ΕΜΦΕ.

Ο Σύλλογος εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του. Αρχικά, ο πρόεδρος εξέφρασε την πλήρη διαφωνία στην πρόταση-εισήγηση για ένταξη σε μια υποειδικότητα χωρίς αντίκρυσμα με τους διπλωματούχους διαιρεμένους στις ειδικότητες Μηχανολόγου και Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Δήλωσε ότι η πρόταση ουσιαστικά περιπαίζει τους 2000 και πλέον διπλωματούχους του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Εξέφρασε με ξεκάθαρο τρόπο την πάγια θέση των διπλωματούχων για τη δημιουργία της νέας αυτόνομης ειδικότητας των Μηχανικών των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικής. Ειδικότητα κάτω από την οποία θα «οικοδομηθούν» από το μηδέν οι υπο-ειδικότητες μας βάσει των επιστημονικών και τεχνικών αντικειμένων που καλύπτουμε. Άλλωστε ο Σύλλογος είχε καταθέσει επιστολή προς τα μέλη της Διοικούσας τον Ιανουάριο του 2016 (λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση του ΣτΕ), η οποία και περιχάρασσε το πλαίσιο της ορθής επίλυσης του ζητήματός μας, χωρίς σύγκρουση με άλλες ειδικότητες, σε δίκαιες και βιώσιμες βάσεις. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος εξέφρασε την πλήρη διάστασή σχετικά με οποιαδήποτε προοπτική ανάμιξής με άλλες ειδικότητες μηχανικών. Έπειτα, στηλίτευσε το πονηρό της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης της πρότασης (λιγότερο από μια μέρα πριν την συνεδρίαση). Στη συνέχεια, αποδόμησε ένα-ένα τα επιχειρήματα της πρωτολογίας του Προέδρου της Διοικούσας, ο οποίος έφερε την πρόταση στην Αντιπροσωπεία. Ο Σύλλογος Διπλωματούχων υπεραμύνθηκε του ενιαίου και αδιάσπαστου του διπλώματός μας λέγοντας ότι η σύγκλητος του ιδρύματος απονέμει το δίπλωμα στου σπουδαστές της Σχολής χωρίς καμμιά αναφορά σε κατευθύνσεις. Ο Πρόεδρος εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον αρτηριοσκληρωτικό τρόπο συμπεριφοράς της διοίκησης του ΤΕΕ, αφού δύο και πλέον μήνες όντας «εν δυνάμει» μέλη του, ουδέποτε κληθήκαμε να συζητήσουμε ή να ενημερωθούμε για τα στοιχειώδη. Τη στιγμή μάλιστα που έγιναν οι προβλεπόμενες ενέργειες για πρόκληση συνάντησης.

Ο Σύλλογος, τέλος, έδωσε απαντήσεις και σε μεθοδευμένες παρεμβάσεις συγκεκριμένων μελών τη-ς αντιπροσωπείας που τέθηκαν εκ του πονηρού και επιχείρησαν να παρουσιάσουν την ΣΕΜΦΕ σαν μια σχολή με "δύο κεφάλια". Πρώτον, διατυπώθηκε ο ισχυρισμός για τον ΑΣΕΠ, όπου διδάσκουμε στα Λύκεια και τα Γυμνάσια είτε μόνο σα καθηγητές φυσικής είτε μόνο σα καθηγητές μαθηματικών. Ισχυρισμός ο οποίος και καταρρίφθηκε με την απάντησή μας ότι οι δύο διδάσκουμε και τα δύο. Δεύτερον, αναφέρθηκε ότι στο προεδρικό μας διάταγμα (Π.Δ.) διαχωρίζονται οι Φυσικοί από τους Μαθηματικούς, για να απαντήσουμε ότι η τελευταία παράγραφος του Π.Δ. μας ενοποιεί τον διπλωματούχο ΣΕΜΦΕ σε μια και μόνο οντότητα.

Μετά την ομιλία, το κλίμα άρχισε σιγά σιγά να αλλάζει. Οι φοιτητές της σχολής στήριξαν ουσιαστικά την θέση του Συλλόγου μας και ενωμένα αλλά και συντονισμένα εκφράστηκε η κόκκινη γραμμή μας. Η πλειοψηφία των αντιπροσώπων του ΤΕΕ ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ της νέας ειδικότητας ακυρώνοντας την απόφαση-εισήγηση της Διοικούσας. Είχαμε την τύχη με το μέρος μας και οριακά καταψηφίστηκε η πρόταση-εισήγηση Στασινού, με αποτέλεσμα το θέμα μας να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Πρόκειται ίσως για την πιο σημαντική (μέχρι τώρα) νίκη των Διπλωματούχων στην υπόθεση ΤΕΕ. Ταυτόχρονα, πρόκειται και για μια ισχυρή ήττα του Προέδρου της Διοικούσας, που επιχείρησε με άκομψο τρόπο να υποβιβάσει καίρια το αποτύπωμα μας στον τεχνολογικό και επιστημονικό χώρο εντός ΤΕΕ. Συνάμα, μια τέτοια απόφαση θα "νέκρωνε" οριστικά το ουσιαστικό μας όπλο, αυτό της απόφαση του ΣτΕ. Η επιτομή του αγώνα των 15 συναδέλφων μας.

Σας βεβαιώνουμε ότι θα παραμείνουμε ακλόνητοι στο καθήκον μας για αναγνώριση, προασπίζοντας τα συμφέροντά των διπλωματούχων. Πλέον η ισχύς τους είναι πολύ μικρή, μπροστά στην δίψα μας για απονομή δικαιοσύνης. Στον συνεχή αυτόν αγώνα, σας θέλουμε μέτοχους και συνοδοιπόρους.

Για τον Συλλογο,
το ΔΣ

Απαράδεκτη Εισήγηση Διοικούσας ΤΕΕ Για Τους Διπλωματούχους

αναρτήθηκε στις 12 Απρ 2019, 1:19 μ.μ. από το χρήστη Dimitrios Karalis   [ ενημερώθηκε 14 Απρ 2019, 6:24 π.μ. ]

Μόλις σήμερα, 12 Απριλίου του 2019, μάθαμε για την απόφαση-εισήγηση της Διοικούσας ΤΕΕ για τους διπλωματούχους της Σχολής από το site της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Εν ολίγοις, η εισήγηση προτείνει τη δημιουργία νέας υποειδικότητας με όνομα «Μηχανικός Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών» κάτω από τις δύο ξέχωρες ειδικότητες του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και του Μηχανολόγου Μηχανικού. Οι μεν που έχουν επιλέξει την κατεύθυνση του Φυσικού Εφαρμογών θα εντάσσονται στην συγκεκριμένη υποειδικότητα του Μηχανολόγου Μηχανικού, οι δε του Μαθηματικού Εφαρμογών στην ομώνυμη υποειδικότητα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού.

Εκφράζουμε την κάθετη διαφωνία μας και καταδικάζουμε αυτή την προκλητική πρόταση από πλευράς Στασινού (Προέδρου Διοικούσας ΤΕΕ) και τα υπόλοιπα 7 μέλη που την συνυπέγραψαν. Η πρόταση αυτή έρχεται για να κλείσει το θέμα της προσφυγής των 15 στο ΣτΕ, που εκκρεμεί από το 2015 και ουσιαστικά με γνώμονα τα συντεχνειακά συμφέροντα εντός ΤΕΕ (βλ. Πολιτικοί Μηχανικοί) κοροϊδεύει τους διπλωματούχους. Ο Σύλλογος είχε εκφράσει απο το 2016 (βλ. επιστολή προς Διοικούσα - 18/1/2016) την θέση του για ένταξη σε νέα ειδικότητα ή μέχρι να γίνει αυτό σε μεταβατική (προσωρινή) ένταξη σε υπάρχουσα ειδικότητα εως ότου δημιουργηθεί η νέα ειδικότητά μας.

Και θέτουμε τα ακόλουθα ερωτήματα προς την Διοικούσα του ΤΕΕ που αποφάσισε αυτή την προκλητική, όσο και «κούφια» εισήγηση:

Ερώτημα 1: Πώς είναι δυνατόν να διαχωρίζονται επαγγελματικά (σε διαφορετικές ειδικότητες) οι διπλωματούχοι ΣΕΜΦΕ, δεδομένου ότι το δίπλωμά που χορηγεί το ΕΜΠ είναι ενιαίο και αδιάσπαστο;

Ερώτημα 2: Πώς γίνεται ο Ηλεκτρολόγος που λαμβάνει όλη την ειδικότητα, να μπορεί να εξασκήσει το επαγγελματικό δικαίωμα του "Μηχανικού ΕΜΦΕ" (που υποτίθεται εγκλείει το σύνολο των δεξιοτήτων του διπλωματούχου ΣΕΜΦΕ), χωρίς να έχει παρακολουθήσει το αντίστοιχο συνολικό πρόγραμμα σπουδών;

Ερώτημα 3: Για ποιόν λόγο δεν προτάθηκε η συγκεκριμένη υποειδικότητα κάτω από μία (όποια από τις δύο ή οποιαδήποτε άλλη) και μόνο ειδικότητα; Μήπως η πρόταση αυτή είναι προθάλαμος για μια επερχόμενη διάσπαση (ενδεχομένως και απορρόφηση από τις αντίστοιχες σχολές των προτεινόμενων ειδικοτήτων) της ίδιας της ΣΕΜΦΕ;

Ερώτημα 4: Γιατί η Διοικούσα πήρε απόφαση για ένα τόσο σημαντικό θέμα, χωρίς διάλογο, χωρίς την παραμικρή κουβέντα με τα εν δυνάμει μέλη Μηχανικών ΕΜΦΕ του ΤΕΕ; Μάλιστα γιατί το έπραξε μία μέρα (σήμερα) πριν την συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας, ενώ η ανάρτηση στο site της αντιπροσωπείας έγινε το μεσημέρι;

Ο Σύλλογος αύριο Σάββατο 13 Απριλίου θα δώσει το δυναμικό παρόν στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ (Σάββατο 12/4, ώρα 10:00, στο ΕΒΕΑ) με την δύναμη του δικαίου και των (προφανέστατων) επιχειρημάτων και θα εκφράσει την διαφωνία και την πλήρη εναντίωσή του σε αυτή την προχειρότατη, επιστημονικά έωλη και διασπαστική εισήγηση.

Να είμαστε όλοι εκεί.

Για το ΔΣ,
Ο Πρόεδρος

Meet-up Ένταξης στο ΤΕΕ - 21/3/2019

αναρτήθηκε στις 24 Μαρ 2019, 9:32 π.μ. από το χρήστη Dimitrios Karalis   [ ενημερώθηκε 24 Μαρ 2019, 9:34 π.μ. ]

Οι διπλωματούχοι βρεθήκαμε την Πέμπτη 21 Μαρτίου στο Upper Athens και γιορτάσαμε την ιστορική αναγνώρισή μας ώς μηχανικοί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Στην συνάντηση αυτή παρουσιάστηκε η δράση του Συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια και η σημασία της κίνησης των 15, ώστε να είμαστε σήμερα -και με την βούλα- μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Επιπλέον, εξηγήθηκε ότι ο αγώνας δεν έχει ακόμα τελειώσει, καθώς απομένει το θέμα της ειδικότητας μας με σαφή, απόλυτα καθορισμένα δικαιώματα μηχανικού. Οι διπλωματούχοι μας έχουν διακριτή θέση μέσα στο φάσμα σύγχρονων προβλημάτων τόσο απο υπολογιστική όσο και βασική ερευνητική σκοπιά. Αυτή την θέση είναι που ο δυνατός σύλλογος μας, με την έμπρακτη στήριξη όλης της κοινότητας των διπλωματούχων, θα διεκδικήσει το αμέσως επόμενο διάστημα μέσα στο ΤΕΕ.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά και συμμετοχικά!


Εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου.

Meet-up για την ένταξη ΣΕΜΦΕ στο ΤΕΕ

αναρτήθηκε στις 14 Μαρ 2019, 10:25 π.μ. από το χρήστη Konstantinos I. Stouras   [ ενημερώθηκε 14 Μαρ 2019, 10:26 π.μ. ]


Οι Διπλωματούχοι ΣΕΜΦΕ στο ΤΕΕ - 23 Φεβρουαρίου 2019

αναρτήθηκε στις 23 Φεβ 2019, 1:28 μ.μ. από το χρήστη Dimitrios Karalis   [ ενημερώθηκε 23 Φεβ 2019, 4:04 μ.μ. ]

Με επίσημη απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, σήμερα 23 Φεβρουαρίου του 2019, οι διπλωματούχοι της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου εισερχόμαστε στο σώμα των Ελλήνων μηχανικών του ΤΕΕ. Είναι γεγονός και δεν αλλάζει. Η σημερινή απόφαση δεν ήταν κάτι μη αναμενόμενο. Είναι το αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου (απο το 2011) και επίμονου αγώνα του Συλλόγου και των 15 που με την δράση τους σε όλα τα επίπεδα (δικαστικός αγώνας, ΣτΕ, συναντήσεις με όλους τους θεσμικούς φορείς) ενεργοποίησαν τους μηχανισμούς για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Το κομμάτι των επαγγελματικών δικαιωμάτων εντός του ΤΕΕ θα εξεταστεί σε δεύτερη φάση που έπεται με την συνεργασία των ιθυνόντων του ΤΕΕ, του Συλλόγου Διπλωματούχων και της Σχολής. Βασική μας θέση και διεκδίκηση παραμένει η δημιουργία νέας αυτόνομης ειδικότητας για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς της ΣΕΜΦΕ αποκρινόμενη στο ενιαίο αδιάσπαστο δίπλωμά μας. Με αυτόν τον τρόπο, το αποτύπωμά μας διατηρείται ευκρινές και αναλλοίωτο στην επιστημονική κοινότητα των μηχανικών, χωρίς να ερχόμαστε σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με κάποιον άλλο κλάδο μηχανικών. Αυτό θα τεκμηριώσουμε και θα διεκδικήσουμε στις όποιες διαβουλεύσεις κληθούμε από εδώ και στο εξής με τους αρμόδιους φορείς.


Με εκτίμηση το ΔΣ του Συλλόγου Διπλωματούχων ΣΕΜΦΕ,

Δημήτρης Κάραλης (Πρόεδρος)
Λευτέρης Ελμαλής (Αντιπρόεδρος)
Ευάγγελος Αλμπάνης (Γραμματέας)
Σοφία Ευαγγελίδη (Ταμίας)
Κωνσταντίνος Στούρας (Μέλος)

Ένταξη Μηχανικών Διπλωματούχων ΣΕΜΦΕ στο ΤΕΕ - Τελική Πράξη

αναρτήθηκε στις 12 Φεβ 2019, 12:25 μ.μ. από το χρήστη Dimitrios Karalis   [ ενημερώθηκε 19 Φεβ 2019, 1:16 μ.μ. ]

Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ ξανασυνεδριάζει το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου και ώρα 10:00 στο ΕΒΕΑ, Ακαδημίας 7, 6ος Όροφος με πρώτο θέμα την ένταξη των Διπλωματούχων στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ώς ισότιμοι μηχανικοί. Ο σύλλογος, πιστός όλα αυτά τα χρόνια στην προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των διπλωματούχων, θα δώσει για ακόμα μιά φορά το παρόν εκφράζοντας, με όλες του τις δυνάμεις, το άρτιο αίτημα αναγνώρισης μας σαν μηχανικοί σε νέα ειδικότητα ισοτίμως με τις υπόλοιπες ειδικότητες μηχανικών των ελληνικών Πολυτεχνείων. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση και η θεματολογία της είναι το επιστέγασμα των συνεχών αγώνων μας τα τελευταία 8 και πλέον χρόνια. Απο τον Ιούνιο του 2011, δηλαδή, όπου οι 15 συνάδελφοι μας προσέφυγαν ενάντιον του ΤΕΕ στο Διοικητικό Εφετείο.

Ήδη στην πρώτη συνεδρίαση, ο σύλλογός μας έδωσε σαφές μήνυμα ότι οι διπλωματούχοι είναι εδώ για να πάρουμε αυτό που μας ανήκει. Παραθέτουμε τα πρακτικά της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ της 8ης Δεκεμβρίου για το θέμα της ΣΕΜΦΕ, όπου φαίνεται η τοποθέτησή μας.

Είναι ιστορικό μας χρέος να είμαστε εκείνη την ημέρα εκεί. Σας καλούμε να συνταχθείτε.

Το ΔΣ του Συλλόγου,

Δημήτρης Κάραλης (Πρόεδρος)
Λευτέρης Ελμαλής (Αντιπρόεδρος)
Ευάγγελος Αλμπάνης (Γραμματέας)
Σοφία Ευαγγελίδη (Ταμίας)
Κωνσταντίνος Στούρας (Μέλος)

Φωτογραφίες από Ετήσια Συνάντηση Αποφοίτων ΣΕΜΦΕ 2019

αναρτήθηκε στις 4 Ιαν 2019, 3:34 π.μ. από το χρήστη SEMFE Alumni   [ ενημερώθηκε 4 Ιαν 2019, 3:46 π.μ. ]

Αναρτήσαμε διάφορες φωτογραφίες στο FB group και στο LinkedIn group. Καλή Χρονιά, να είμαστε καλά και του χρόνου!

1-10 of 90