Ανακοινώσεις


    • Σε αυτή την ενότητα θα αναρτούμε νέα και αλλαγές του site, για το μέλλον της Σχολής, καθώς και διακρίσεις φοιτητών/ αποφοίτων ΣΕΜΦΕ. 


Meet-up για την ένταξη ΣΕΜΦΕ στο ΤΕΕ

αναρτήθηκε στις 14 Μαρ 2019, 10:25 π.μ. από το χρήστη Konstantinos I. Stouras   [ ενημερώθηκε 14 Μαρ 2019, 10:26 π.μ. ]


Οι Διπλωματούχοι ΣΕΜΦΕ στο ΤΕΕ - 23 Φεβρουαρίου 2019

αναρτήθηκε στις 23 Φεβ 2019, 1:28 μ.μ. από το χρήστη Dimitrios Karalis   [ ενημερώθηκε 23 Φεβ 2019, 4:04 μ.μ. ]

Με επίσημη απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, σήμερα 23 Φεβρουαρίου του 2019, οι διπλωματούχοι της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου εισερχόμαστε στο σώμα των Ελλήνων μηχανικών του ΤΕΕ. Είναι γεγονός και δεν αλλάζει. Η σημερινή απόφαση δεν ήταν κάτι μη αναμενόμενο. Είναι το αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου (απο το 2011) και επίμονου αγώνα του Συλλόγου και των 15 που με την δράση τους σε όλα τα επίπεδα (δικαστικός αγώνας, ΣτΕ, συναντήσεις με όλους τους θεσμικούς φορείς) ενεργοποίησαν τους μηχανισμούς για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Το κομμάτι των επαγγελματικών δικαιωμάτων εντός του ΤΕΕ θα εξεταστεί σε δεύτερη φάση που έπεται με την συνεργασία των ιθυνόντων του ΤΕΕ, του Συλλόγου Διπλωματούχων και της Σχολής. Βασική μας θέση και διεκδίκηση παραμένει η δημιουργία νέας αυτόνομης ειδικότητας για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς της ΣΕΜΦΕ αποκρινόμενη στο ενιαίο αδιάσπαστο δίπλωμά μας. Με αυτόν τον τρόπο, το αποτύπωμά μας διατηρείται ευκρινές και αναλλοίωτο στην επιστημονική κοινότητα των μηχανικών, χωρίς να ερχόμαστε σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με κάποιον άλλο κλάδο μηχανικών. Αυτό θα τεκμηριώσουμε και θα διεκδικήσουμε στις όποιες διαβουλεύσεις κληθούμε από εδώ και στο εξής με τους αρμόδιους φορείς.


Με εκτίμηση το ΔΣ του Συλλόγου Διπλωματούχων ΣΕΜΦΕ,

Δημήτρης Κάραλης (Πρόεδρος)
Λευτέρης Ελμαλής (Αντιπρόεδρος)
Ευάγγελος Αλμπάνης (Γραμματέας)
Σοφία Ευαγγελίδη (Ταμίας)
Κωνσταντίνος Στούρας (Μέλος)

Ένταξη Μηχανικών Διπλωματούχων ΣΕΜΦΕ στο ΤΕΕ - Τελική Πράξη

αναρτήθηκε στις 12 Φεβ 2019, 12:25 μ.μ. από το χρήστη Dimitrios Karalis   [ ενημερώθηκε 19 Φεβ 2019, 1:16 μ.μ. ]

Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ ξανασυνεδριάζει το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου και ώρα 10:00 στο ΕΒΕΑ, Ακαδημίας 7, 6ος Όροφος με πρώτο θέμα την ένταξη των Διπλωματούχων στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ώς ισότιμοι μηχανικοί. Ο σύλλογος, πιστός όλα αυτά τα χρόνια στην προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των διπλωματούχων, θα δώσει για ακόμα μιά φορά το παρόν εκφράζοντας, με όλες του τις δυνάμεις, το άρτιο αίτημα αναγνώρισης μας σαν μηχανικοί σε νέα ειδικότητα ισοτίμως με τις υπόλοιπες ειδικότητες μηχανικών των ελληνικών Πολυτεχνείων. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση και η θεματολογία της είναι το επιστέγασμα των συνεχών αγώνων μας τα τελευταία 8 και πλέον χρόνια. Απο τον Ιούνιο του 2011, δηλαδή, όπου οι 15 συνάδελφοι μας προσέφυγαν ενάντιον του ΤΕΕ στο Διοικητικό Εφετείο.

Ήδη στην πρώτη συνεδρίαση, ο σύλλογός μας έδωσε σαφές μήνυμα ότι οι διπλωματούχοι είναι εδώ για να πάρουμε αυτό που μας ανήκει. Παραθέτουμε τα πρακτικά της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ της 8ης Δεκεμβρίου για το θέμα της ΣΕΜΦΕ, όπου φαίνεται η τοποθέτησή μας.

Είναι ιστορικό μας χρέος να είμαστε εκείνη την ημέρα εκεί. Σας καλούμε να συνταχθείτε.

Το ΔΣ του Συλλόγου,

Δημήτρης Κάραλης (Πρόεδρος)
Λευτέρης Ελμαλής (Αντιπρόεδρος)
Ευάγγελος Αλμπάνης (Γραμματέας)
Σοφία Ευαγγελίδη (Ταμίας)
Κωνσταντίνος Στούρας (Μέλος)

Φωτογραφίες από Ετήσια Συνάντηση Αποφοίτων ΣΕΜΦΕ 2019

αναρτήθηκε στις 4 Ιαν 2019, 3:34 π.μ. από το χρήστη SEMFE Alumni   [ ενημερώθηκε 4 Ιαν 2019, 3:46 π.μ. ]

Αναρτήσαμε διάφορες φωτογραφίες στο FB group και στο LinkedIn group. Καλή Χρονιά, να είμαστε καλά και του χρόνου!

Ετήσια Συνάντηση & Κοπή πίτας 2019

αναρτήθηκε στις 20 Δεκ 2018, 2:19 μ.μ. από το χρήστη Konstantinos I. Stouras   [ ενημερώθηκε 20 Δεκ 2018, 2:20 μ.μ. ]

Ελπίζουμε να σας δούμε όλες και όλους στην ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ & ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ, 3 Ιανουαρίου στις 20:00 στο Minnie the Moocher! RSVP έως 28 Δεκεμβρίου. XO^3


Ανακοίνωση του Συλλόγου Διπλωματούχων ΣΕΜΦΕ σχετικά με το θέμα της ένταξης των αποφοίτων στο ΤΕΕ (Δεκέμβριος 2018)

αναρτήθηκε στις 14 Δεκ 2018, 11:43 π.μ. από το χρήστη Λευτέρης Ελμαλής   [ ενημερώθηκε 14 Δεκ 2018, 11:49 π.μ. ]

Αγαπητά μέλη,

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Τακτική Συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και στο επίκεντρο της θεματολογίας ήταν η ένταξη των διπλωματούχων της ΣΕΜΦΕ στο ΤΕΕ. Τέθηκε ξεκάθαρα απο το προεδρείο της Αντιπροσωπείας ότι προϋπόθεση της συζήτησης ήταν η απόφαση για την ένταξη των διπλωματούχων σε νέα ειδικότητα και κανένας λόγος δεν θα γίνονταν για το περιεχόμενο σε υπο-ειδικότητες της ειδικότητας αυτής. Άλλωστε, η επίσημη ανάρτηση της Αντιπροσωπείας έκανε λόγο «για την ένταξη των Διπλωματούχων Μηχανικών της ΣΕΜΦΕ του Ε.Μ.Π. στο Τ.Ε.Ε., ως Μηχανικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικής (σε συμμόρφωση της Διοίκησης του Τ.Ε.Ε. προς την υπ’ αριθ. 4148/2015 Απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ» [πηγή]. Τονίστηκε δε τόσο από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Διπλωματούχων (και συμμετέχοντα στη δικαστική διεκδίκηση) κο Δ. Κάραλη όσο και από τον Κοσμήτορα της Σχολής κο Σ. Κουρκουλή ότι η νέα ειδικότητα θα αποτελεί αυτόνομη οντότητα μέσα στο ΤΕΕ. Η άποψη αυτή ήταν και η άποψη του Προεδρείου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, με αντίστοιχη εισήγηση προς το σώμα. Η Αντιπροσωπεία αποτελεί την “Γενική Συνέλευση” των αντιπροσώπων των μηχανικών και αριθμεί πάνω από 100 μέλη.


Η συντριπτική πλειοψηφία των τοποθετήσεων των μελών της Αντιπροσωπείας, τόσο σε ατομικό όσο και παραταξιακό επίπεδο ήταν θετική. Και όχι μονολεκτική, αλλά με επιστημονικά, κοινωνικά και τεχνικά επιχειρήματα. Αυτή τη φορά δια στόματος των ίδιων των αντιπροσώπων του ΤΕΕ.  Άλλωστε τόσα χρόνια ως διπλωματούχοι και ως Σύλλογος είχαμε εξαντλήσει με κάθε τρόπο (νομικά, ΣτΕ – συναντήσεις με μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, της Αντιπροσωπείας κ.α.) κάθε πιθανό αρνητικό αντίλογο και από ότι φαίνεται το αποτέλεσμα ήταν ώριμο.


Παρόλα αυτά όμως, και ύστερα από πολύωρη και εξοντωτική συζήτηση κι αφού η διάθεση των αντιπροσώπων ήταν ρητά υπέρ της ένταξής μας, αργά το απόγευμα του Σαββάτου τέθηκε ένα νέο διαδικαστικού τύπου θέμα (κόντρα στην εισήγηση του Προέδρου της Αντιπροσωπείας), σύμφωνα με το οποίο τα μέλη της Αντιπροσωπείας θα έπαιρναν την απόφαση σε επόμενη συνεδρίαση, αφού θα έχουν προστεθεί κάποιες νέες παράμετροι. Υπήρξε αντίδραση από το σώμα για το ανώφελο της πρότασης, αφού μπορούσε καθ’ όλα (και ανεξάρτητα) να παρθεί απόφαση για τη ΣΕΜΦΕ εκείνη τη μέρα. Τελικά επικράτησε οριακά (με ψηφοφορία) η διαδικαστική πρόταση.


Επιπρόσθετα, να επισημάνουμε ότι μέχρι τώρα οι προϋποθέσεις για την ένταξή στο ΤΕΕ ήταν βάσει της Συνόδου Πρυτάνεων Πολυτεχνικών Σχολών (Χανιά 9/6/2009), μεταξύ άλλων, οι εξής:

  1. Το πρόγραμμα σπουδών να έχει τη δομή που έχει καθιερωθεί στην Ευρώπη για τα Τμήματα Μηχανικών.

  2. Η διάρκεια σπουδών να είναι 10 εξάμηνα και να περιλαμβάνεται η εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας σε αντικείμενο συναφές με τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος.

  3. Τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία εκλέγονται μέλη ΔΕΠ, να είναι αντικείμενα μηχανικού και στην πλειοψηφία τους να είναι μηχανικοί στο βασικό πτυχίο. Τα μέλη ΔΕΠ που δεν έχουν βασικό δίπλωμα μηχανικού, θα πρέπει να έχουν μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό σε συναφές αντικείμενο με τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος.

  4. Οργανωμένα και εξοπλισμένα εργαστήρια, στα οποία θα εκπαιδεύονται οι φοιτητές στα μαθήματα μηχανικού.

  5. Να ενθαρρύνονται οι φοιτητές να συμμετέχουν σε πρακτική άσκηση, την οποία οργανώνει το Τμήμα, προκειμένου οι φοιτητές να απασχολούνται σε βιομηχανικές μονάδες, εταιρείες και επιχειρήσεις με αντικείμενα συναφή με τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος.

  6. Να εντάσσεται σε ήδη θεσμοθετημένη Πολυτεχνική Σχολή.


τις οποίες και πληροί η Σχολή μας.


Το ΤΕΕ με αυτή την απόφαση συνεχίζει να αναβάλει και να καθυστερεί αδικαιολόγητα την αναπόφευκτη πια ένταξη των διπλωματούχων μας σε αυτό. Η αντιμετώπιση αυτή όσο ο χρόνος περνάει εκθέτει όλο και περισσότερο τους υπαίτιους. Τη στιγμή μάλιστα που, δύο μήνες πριν, ο δικηγόρος του ΤΕΕ ζητούσε από την Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ παράταση μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη, ώστε το ΤΕΕ να έχει λύσει το θέμα. Μία σύγχρονη σχολή του ΕΜΠ όπως η ΣΕΜΦΕ θα έπρεπε ως πολυτεχνική να έχει από την επόμενη ημέρα της ιδρύσεώς της de facto δικαιώματα για τους διπλωματούχους της στο ΤΕΕ. Δυστυχώς, ακούστηκε και το επιχείρημα (εν έτει 2018) «και οι Χημικοί Μηχανικοί έκαναν 17 χρόνια να αποκτήσουν δικαιώματα». Τέτοιες διατυπώσεις είναι τουλάχιστον γραφικές αν όχι ανεύθυνες.


Ας αναλάβουν επιτέλους κάποια στιγμή όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν.


Εμείς, καλούμε όλους τους συναδέλφους να δυναμώσουν το Σύλλογό μας ώστε όλοι μαζί να δώσουμε τις μάχες που έρχονται, και να συνεχίσουμε τη συστηματική δουλειά για την αναβάθμιση του πτυχίου μας.

Το ΔΣ του Συλλόγου Διπλωματούχων ΣΕΜΦΕ


15 & Σύλλογος Υποχρεώνουν το ΤΕΕ Για Απόφαση

αναρτήθηκε στις 18 Νοε 2018, 1:36 μ.μ. από το χρήστη Dimitrios Karalis   [ ενημερώθηκε 19 Νοε 2018, 1:24 π.μ.από Konstantinos I. Stouras ]

Το ΤΕΕ, βάσει της απόφασης του ΣτΕ και της τελευταίας διορίας που δόθηκε κατόπιν παράκλησης του δικηγόρου του ΤΕΕ, υποχρεούται μέχρι την 8η Δεκεμβρίου του 2018 να έχει απαντήσει εγγράφως στο ερώτημα των 15 αν εντάσσει ή όχι στα μητρώα του τους διπλωματούχους της ΣΕΜΦΕ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την πραγματικότητα ότι η “Κίνηση των 15” και η σταθερή παρουσία και πίεση του Συλλόγου προς τη σχολή και απέναντι στο ΤΕΕ αποτέλεσαν τον καταλύτη για την συμμόρφωση του ΤΕΕ, το οποίο 19 έτη δεν έλαβε ποτέ επίσημη θέση για το θέμα, ακόμα και ύστερα απο αιτήσεις εγγραφής αρκετών συναδέλφων στα μητρώα του όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η θέση του συλλόγου συνοψίζεται στην άμεση ένταξη των διπλωματούχων σε νέα ξεχωριστή αυτόνομη ειδικότητα Μηχανικού Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών σε ισοτιμία με τις υπόλοιπες ειδικότητες μηχανικών.

Αυτή την θέση θα προβάλλουμε με μαχητικότητα και παρρησία προς τα αρμόδια όργανα.

TEE updates - Συνεισφέρουμε 230€ για το δικαστικό αγώνα των 11 Αποφοίτων ΣΕΜΦΕ

αναρτήθηκε στις 11 Οκτ 2018, 4:46 π.μ. από το χρήστη Konstantinos I. Stouras   [ ενημερώθηκε 11 Οκτ 2018, 9:59 π.μ. ]

Αγαπητά μέλη, 

Σας ενημερώνουμε σχετικά με την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Διπλωματούχων ΣΕΜΦΕ να συνεισφέρει το ποσό των 230€ για τη συνέχιση του 8ετούς δικαστικού αγώνα διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας. 

Το ΤΕΕ δεν έχει ακόμα συμμορφωθεί στην απόφαση του ΣτΕ (2015) η οποία το υποχρεώνει να δώσει απάντηση στο αίτημα εγγραφής των διπλωματούχων ΣΕΜΦΕ στα μητρώα του. Η κωλυσιεργία του ΤΕΕ οδήγησε τους 11 ενάγοντες Απόφοιτους ΣΕΜΦΕ στην ενεργοποίηση της επιτροπής συμμόρφωσης του ΣτΕ τον Ιούλιο 2018. Πριν προχωρήσει το ΣτΕ έχει καλέσει τις δύο πλευρές να παραθέσουν τα επιχειρήματα τους. Όπως κάθε νομική πράξη, αυτό φέρει το σχετικό οικονομικό κόστος στους συμμετέχοντες το οποίο ανέρχεται στα 324.04€

Σημειώνουμε ότι το μέρος του ποσού αυτού το οποίο θα συνεισφέρουμε είναι το εναπομείναν αποθεματικό του ταμείου μας. Καθώς, όπως είναι γνωστό, τα έσοδα του Συλλόγου προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των μελών του, σας καλούμε να ανανεώσετε τη συνδρομή σας για το νέο έτος έγκαιρα. Επίσης, μπορείτε να καλέσετε και άλλους συναδέλφους να εγγραφούν στο σύλλογο ή να ενισχύσετε το ταμείο με τη μορφή δωρεάς.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη στήριξή σας.

Με τιμή,

Το ΔΣ

Μάστερ το πτυχίο ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ

αναρτήθηκε στις 21 Σεπ 2018, 2:25 μ.μ. από το χρήστη SEMFE Alumni

Ως μάστερ αναγνωρίζονται πλέον στην Ελλάδα τα πτυχία πενταετών σπουδών, δηλαδή των Πολυτεχνείων και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου. Η απόφαση ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των πολυτεχνείων και των γεωπονικών σχολών της χώρας, και των επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων τους, καθώς βοηθά τους πτυχιούχους για την αναβάθμισή τους στη διοικητική πυραμίδα του Δημοσίου. Επίσης, στην κλίμακα του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων οι κάτοχοι μάστερ ανεβαίνουν επίπεδο· από το 6 στο οποίο τοποθετούνται οι κάτοχοι πρώτου πτυχίου, στο 7. 

Επισυνάπτουμε ακολούθως το αντίστοιχο ΦΕΚ υπογραμμίζοντας την αναφόρα στη Σχολή μας.  

Αρχαιρεσίες Συλλόγου 2018 - Αποτελέσματα

αναρτήθηκε στις 29 Απρ 2018, 3:45 μ.μ. από το χρήστη Dimitrios Karalis   [ ενημερώθηκε 29 Απρ 2018, 4:04 μ.μ. ]

Την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 συγκλήθηκε το νέο ΔΣ το οποίο προέκυψε από τις εκλογές του Απριλίου, σε διευρυμένη σύνθεση, μαζί με τα αναπληρωματικά μέλη και εθελοντές αποφοίτους, όπου συζητήθηκε ο μελλοντικός σχεδιασμός των ενεργειών του Συλλόγου. Σε νεότερη ανακοίνωση θα ενημερωθείτε σχετικά με τις εξελίξεις που υπάρχουν.

Σας ενημερώνουμε ότι το νέο ΔΣ έχει συγκροτηθεί σε σώμα ως εξής:

Δημήτρης Κάραλης (Πρόεδρος)
Λευτέρης Ελμαλής (Αντιπρόεδρος)
Αριστούλα Σιμιτζή (Γραμματέας)
Σοφία Ευαγγελίδη (Ταμίας)
Ευάγγελος Αλμπάνης (Μέλος)

Αναπληρωματικά μέλη ΔΣ:
Κωνσταντίνος Στούρας
Ίριδα Αναστοπούλου
Ματθαίος Αντωνόπουλος

Ελεγκτική Επιτροπή:
Αστέριος Πάσχος
Μιλτιάδης Χασαπλαδάκης

Ευχαριστούμε την Εφορευτική Επιτροπή: Ευάγγελο Ρουμελιώτη, Τόλη Κωνσταντίνο και Μανιά Δημήτρη για την άψογη διενέργεια των αρχαιρεσιών.

1-10 of 84