Ανακοίνωση του Συλλόγου Διπλωματούχων ΣΕΜΦΕ σχετικά με το θέμα της ένταξης των αποφοίτων στο ΤΕΕ (Δεκέμβριος 2018)

Post date: Dec 14, 2018 7:43:48 PM

Αγαπητά μέλη,


Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Τακτική Συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και στο επίκεντρο της θεματολογίας ήταν η ένταξη των διπλωματούχων της ΣΕΜΦΕ στο ΤΕΕ. Τέθηκε ξεκάθαρα απο το προεδρείο της Αντιπροσωπείας ότι προϋπόθεση της συζήτησης ήταν η απόφαση για την ένταξη των διπλωματούχων σε νέα ειδικότητα και κανένας λόγος δεν θα γίνονταν για το περιεχόμενο σε υπο-ειδικότητες της ειδικότητας αυτής. Άλλωστε, η επίσημη ανάρτηση της Αντιπροσωπείας έκανε λόγο «για την ένταξη των Διπλωματούχων Μηχανικών της ΣΕΜΦΕ του Ε.Μ.Π. στο Τ.Ε.Ε., ως Μηχανικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικής (σε συμμόρφωση της Διοίκησης του Τ.Ε.Ε. προς την υπ’ αριθ. 4148/2015 Απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ» [πηγή]. Τονίστηκε δε τόσο από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Διπλωματούχων (και συμμετέχοντα στη δικαστική διεκδίκηση) κο Δ. Κάραλη όσο και από τον Κοσμήτορα της Σχολής κο Σ. Κουρκουλή ότι η νέα ειδικότητα θα αποτελεί αυτόνομη οντότητα μέσα στο ΤΕΕ. Η άποψη αυτή ήταν και η άποψη του Προεδρείου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, με αντίστοιχη εισήγηση προς το σώμα. Η Αντιπροσωπεία αποτελεί την “Γενική Συνέλευση” των αντιπροσώπων των μηχανικών και αριθμεί πάνω από 100 μέλη.

Η συντριπτική πλειοψηφία των τοποθετήσεων των μελών της Αντιπροσωπείας, τόσο σε ατομικό όσο και παραταξιακό επίπεδο ήταν θετική. Και όχι μονολεκτική, αλλά με επιστημονικά, κοινωνικά και τεχνικά επιχειρήματα. Αυτή τη φορά δια στόματος των ίδιων των αντιπροσώπων του ΤΕΕ. Άλλωστε τόσα χρόνια ως διπλωματούχοι και ως Σύλλογος είχαμε εξαντλήσει με κάθε τρόπο (νομικά, ΣτΕ – συναντήσεις με μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, της Αντιπροσωπείας κ.α.) κάθε πιθανό αρνητικό αντίλογο και από ότι φαίνεται το αποτέλεσμα ήταν ώριμο.

Παρόλα αυτά όμως, και ύστερα από πολύωρη και εξοντωτική συζήτηση κι αφού η διάθεση των αντιπροσώπων ήταν ρητά υπέρ της ένταξής μας, αργά το απόγευμα του Σαββάτου τέθηκε ένα νέο διαδικαστικού τύπου θέμα (κόντρα στην εισήγηση του Προέδρου της Αντιπροσωπείας), σύμφωνα με το οποίο τα μέλη της Αντιπροσωπείας θα έπαιρναν την απόφαση σε επόμενη συνεδρίαση, αφού θα έχουν προστεθεί κάποιες νέες παράμετροι. Υπήρξε αντίδραση από το σώμα για το ανώφελο της πρότασης, αφού μπορούσε καθ’ όλα (και ανεξάρτητα) να παρθεί απόφαση για τη ΣΕΜΦΕ εκείνη τη μέρα. Τελικά επικράτησε οριακά (με ψηφοφορία) η διαδικαστική πρόταση.

Επιπρόσθετα, να επισημάνουμε ότι μέχρι τώρα οι προϋποθέσεις για την ένταξή στο ΤΕΕ ήταν βάσει της Συνόδου Πρυτάνεων Πολυτεχνικών Σχολών (Χανιά 9/6/2009), μεταξύ άλλων, οι εξής:

  1. Το πρόγραμμα σπουδών να έχει τη δομή που έχει καθιερωθεί στην Ευρώπη για τα Τμήματα Μηχανικών.

  2. Η διάρκεια σπουδών να είναι 10 εξάμηνα και να περιλαμβάνεται η εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας σε αντικείμενο συναφές με τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος.

  3. Τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία εκλέγονται μέλη ΔΕΠ, να είναι αντικείμενα μηχανικού και στην πλειοψηφία τους να είναι μηχανικοί στο βασικό πτυχίο. Τα μέλη ΔΕΠ που δεν έχουν βασικό δίπλωμα μηχανικού, θα πρέπει να έχουν μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό σε συναφές αντικείμενο με τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος.

  4. Οργανωμένα και εξοπλισμένα εργαστήρια, στα οποία θα εκπαιδεύονται οι φοιτητές στα μαθήματα μηχανικού.

  5. Να ενθαρρύνονται οι φοιτητές να συμμετέχουν σε πρακτική άσκηση, την οποία οργανώνει το Τμήμα, προκειμένου οι φοιτητές να απασχολούνται σε βιομηχανικές μονάδες, εταιρείες και επιχειρήσεις με αντικείμενα συναφή με τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος.

  6. Να εντάσσεται σε ήδη θεσμοθετημένη Πολυτεχνική Σχολή.

τις οποίες και πληροί η Σχολή μας.

Το ΤΕΕ με αυτή την απόφαση συνεχίζει να αναβάλει και να καθυστερεί αδικαιολόγητα την αναπόφευκτη πια ένταξη των διπλωματούχων μας σε αυτό. Η αντιμετώπιση αυτή όσο ο χρόνος περνάει εκθέτει όλο και περισσότερο τους υπαίτιους. Τη στιγμή μάλιστα που, δύο μήνες πριν, ο δικηγόρος του ΤΕΕ ζητούσε από την Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ παράταση μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη, ώστε το ΤΕΕ να έχει λύσει το θέμα. Μία σύγχρονη σχολή του ΕΜΠ όπως η ΣΕΜΦΕ θα έπρεπε ως πολυτεχνική να έχει από την επόμενη ημέρα της ιδρύσεώς της de facto δικαιώματα για τους διπλωματούχους της στο ΤΕΕ. Δυστυχώς, ακούστηκε και το επιχείρημα (εν έτει 2018) «και οι Χημικοί Μηχανικοί έκαναν 17 χρόνια να αποκτήσουν δικαιώματα». Τέτοιες διατυπώσεις είναι τουλάχιστον γραφικές αν όχι ανεύθυνες.

Ας αναλάβουν επιτέλους κάποια στιγμή όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Εμείς, καλούμε όλους τους συναδέλφους να δυναμώσουν το Σύλλογό μας ώστε όλοι μαζί να δώσουμε τις μάχες που έρχονται, και να συνεχίσουμε τη συστηματική δουλειά για την αναβάθμιση του πτυχίου μας.


Το ΔΣ του Συλλόγου Διπλωματούχων ΣΕΜΦΕ