Απόφαση του ΣτΕ για τους διπλωματούχους ΣΕΜΦΕ

Post date: Dec 16, 2015 8:51:1 AM

Την 27η Οκτωβρίου 2015 έλαβε χώρα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή διπλωματούχων ΣΕΜΦΕ με θέμα την άρνηση του ΤΕΕ να αποδώσει ειδικότητα μηχανικού στους αποφοίτους της σχολής. Η τελική απόφαση βγήκε και υποχρεώνει πλέον το ΤΕΕ να απαντήσει εντός τριμήνου (κάτι που απέφευγε επί μία δεκαετία που υπήρχαν διπλωματούχοι της σχολής) επί της συμμετοχής των 15 διπλωματούχων στις εξετάσεις του Επιμελητηρίου και της ένταξής τους σε ειδικότητα. Επισημαίνει μάλιστα τη θέση μας, ότι με βάση το νόμο όλοι οι απόφοιτοι του ΕΜΠ γράφονται στο ΤΕΕ, αφού επιτύχουν στις αντίστοιχες εξετάσεις. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τις πολυετείς προσπάθειες και τους αγώνες μας εκτός, αλλά και εντός σχολής.

Η θετική αυτή εξέλιξη δεν ήρθε σαν «κεραυνός εν αιθρία». Αποτελεί το επιστέγασμα συντονισμένων ενεργειών και επιμονής από πλευράς των συμμετεχόντων και του Συλλόγου, ο οποίος αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή και τη συλλογική έκφραση αυτής της προσπάθειας. Σημείο σταθμός είναι η ξεκάθαρη αποτύπωση στο κείμενο της εξωτερικής αξιολόγησης της σχολής (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας) περί της ακατανόητης μέχρι σήμερα κωλυσιεργίας της Πολιτείας, αλλά και συγκεκριμένων συντεχνιακών κύκλων, για τη μη απόδοση στη ΣΕΜΦΕ κατοχύρωσης στο επάγγελμα του μηχανικού (engineering science) σε ισότιμη βάση με τις υπόλοιπες σχολές του ΕΜΠ. Το ΣτΕ έκρινε και απεφάνθη ότι πράγματι, είναι ευθύνη της Πολιτείας και του ΤΕΕ να βρεθεί άμεσα λύση.

Το μεγάλο βήμα έγινε. Η εγρήγορση, η μαχητικότητα και η πίστη από την πλευρά μας διασφαλίζουν ότι η όλη διαδικασία θα υλοποιηθεί κανονικά μέχρι τέλους. Η πορεία αυτή που ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της ΣΕΜΦΕ, μαζί και με τους ενδιάμεσους σταθμούς που πετύχαμε κατά το παρελθόν με το Προεδρικό Διάταγμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, και τη συμμετοχή στον ΑΣΕΠ, βρίσκεται τώρα στην επόμενη φάση, η οποία έχει πολλές προκλήσεις, αλλά και κινδύνους. Ενωμένοι, με σχέδιο, ρεαλιστικές προτάσεις και όραμα θα προχωρήσουμε και από εδώ και πέρα, επεκτείνοντας και κυρίως προασπίζοντας τα όσα ήδη πετύχαμε.

Για το Σύλλογο

Το ΔΣ

ΥΓ. Επισυνάπτεται το κείμενο της απόφασης.