Νέα Ειδικότητα Μηχανικού ΕΜΦΕ - 5/10/2019

Post date: Oct 01, 2019 9:8:57 AM

Ο Σύλλογος Διπλωματούχων με εφαλτήριο την «Κίνηση των 15» διεκδίκησε και πέτυχε πριν μερικούς μήνες το δικαίωμα εγγραφής στο ΤΕΕ για τους 2.500 και πλέον διπλωματούχους του. Η κατάκτηση αυτή ήταν το επιστέγασμα ενός μακροχρόνιου και επίπονου αγώνα (απο το 2011). Απομένει το δεύτερο, ουσιαστικό μέρος της κατοχύρωσης ειδικότητας Διπλωματούχου Μηχανικού ΕΜΦΕ.

Πάνω στη βάση της επιστολής που είχε σταλεί απο το Σύλλογο στα μέλη της Διοικούσας ΤΕΕ (16 Ιανουαρίου 2016), μετά τη δεσμευτική απόφαση του ΣτΕ, διεκδικήσαμε τη θέσπιση νέας κύριας ειδικότητας για τον διπλωματούχο. Πριν λίγο καιρό, ο Σύλλογος κάλεσε την Επιτροπή Επαγγελματικών Δικαιωμάτων της Σχολής να στηρίξει την πάγια αυτή θέση. Αυτό το κάναμε διότι διαγνώσαμε την πρόθεση της διοίκησης του ΤΕΕ να «ρυθμίσει» το θέμα μας με μια ψευδο-λύση, που τελικά θα καθιστούσε τη ΣΕΜΦΕ παράρτημα άλλων σχολών μηχανικών, χωρίς κανένα ουσιαστικό τεχνικό αντικείμενο (βλ. Πρόταση Στασινού). Ο Σύλλογος την ύστατη ώρα ήταν εκεί (βλ. Συνεδρίαση Αντιπροσωπείας) και υπεραμύνθηκε των συμφερόντων μας (13 Απριλίου 2019) αποκρούοντας την κίβδηλη αυτή πρόταση.

Χαιρετίζουμε, λοιπόν, την απόφαση της σχολής να στηρίξει απο την πλευρά της την πάγια αυτή θέση. Το ΔΣ του συλλόγου μαζί με τον αρμόδιο της επιτροπής επαγγελματικών δικαιωμάτων της σχολής κ. Μ. Κόκκορη εργαστήκαμε απο κοινού στην τεκμηρίωση συγκεκριμένων υποειδικοτήτων, στις οποίες ο διπλωματούχος της σχολής μπορεί να ενταχθεί. Η συγκεκριμένη θέση και τεκμηρίωση μεγιστοποιεί την ισχύ πίεσης προς την διοίκηση του ΤΕΕ, η οποία πλέον καλείται να δώσει μια δίκαιη, πραγματική και βιώσιμη για τα νέα μέλη της λύση. Άλλωστε μια λύση που προτείνεται ή επιβάλλεται μονομερώς χωρίς την αναγνώριση της άλλης πλευράς δεν αποτελεί λύση.

Μέχρι την τελική επίλυση του θέματος και την ουσιαστική αναγνώρισή μας ως ισότιμοι μηχανικοί, ο Σύλλογος Διπλωματούχων καλεί τους διπλωματούχους να μην αιτηθούν την εγγραφή τους στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Επιπλέον, καλούμε τα μέλη να παραστούν στην κρίσιμη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 10:30 π.μ. στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «ΕΡΜΗΣ» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.) Ακαδημίας 7 (6ος όροφος).